Tuesday, June 14, 2011

Kerna Sebiji Epal Hijau

:: FREE gifts from my LOVER ::

Mengeja ke membaca ni?

tak masuk pape pun.

tachycardia pulak.hypotension kowt.

badan tengah stress la ni.glucose pun dah kurang juga kot.

sungguh 1 perkataan pun tak faham.

ya Allah tenangkanlah diriku ini

diam sebentar

alunan subhanallah beralih ke list yang seterusnya

zikir ‘hasbi rabbi jallallah’ segera muncul dari earphone yg setia menjadi halwa telinga.

Tepat pada masanya.

alhamdulillah..

free gift from Him...peace ^^,v


Owh~epal hijau...hadir dengan izinNya

syukran along dayah

hijau menenangkan....aromanya mendamaikan

once again FREE gift from Him the Almighty...alhamdulillah

moga Allah mengurniakan ketenangan buat akak!

:: Kerna Sebiji Epal Hijau ::

Di sebuah pekan kecil bernama Jilan, tinggal seorang pemuda bernama Abu Salleh, yg berasal dari keturunan Imam Hasan r.a. Pada suatu hari ketika sedang leka bertafakur memikirkan kebesaran Allah SWT di tebing sebatang sungai, beliau ternampak gugusan buah epal yg dihanyutkan oleh arus sungai tersebut. Menyedari keadaan dirinya yg sangat lapar kerana telah beberapa hari tidak menjamah makanan, tanpa berfikir panjang beliau pun mengambil sebiji epal dari sungai itu lalu dimakan.

Tiba-tiba timbullah rasa kesal dlm hatinya kerana menyedari bahawa beliau telah memakan epal tersebut tanpa izin tuannya. Lalu Abu Salleh berjalan menyusur sungai tersebut hinggalah beliau ternampak sebatang pohon epal yg lebat buahnya dan batangnya berjuntaian di tepi sungai tersebut. Yakinlah Abu Salleh bahawa inilah pohon yg dicari, maka beliau pun segera menemui pemilik pohon epal berkenaan.

Tatkala melihat Abu Salleh memohon maaf hanya kerana termakan sebiji epal yg dihanyutkan oleh arus sungai, yakinlah pemilik pohon tersebut bahawa Abu Salleh adalah seorang pemuda yg wara’. Pemilik pohon itu sebenarnya adalah seorang wali yg amat disegani di kawasan itu yg berasal drp keturunan Imam Husin r.a, dikenali sbg Syeikh Abdullah. Beliau tertarik pd keikhlasan dan ketaqwaan Abu Salleh lalu berhasrat utk mengujinya dgn mengenakan syarat agar Abu Salleh bekerja di ladangnya selama 12 tahun. Tanpa banyak soal Abu Salleh pun bersetuju dgn syarat tersebut.

Setelah tamat tempoh 12 tahun, sekali lagi Abu Salleh berjumpa dgn Syeikh Abdullah utk memohon maaf atas peristiwa lalu. Kali ini Syeikh Abdullah bersetuju tetapi beliau mengenakan syarat baru kpd Abu Salleh. Syeikh Abdullah bersedia memaafkan Abu Salleh seandainya beliau menikahi puterinya, seorang yg digambarkan sbg lumpuh, buta, tuli dan bisu. Apabila memikirkan balasan yg bakal diterima di kemudian hari seandainya tidak memperoleh kemaafan drp Syeikh Abdullah, Abu Salleh redha dan bersetuju utk menikahi puteri Syeikh Abdullah.

Pada malam pernikahan tersebut, Abu Salleh masuk ke kamar tidur dan memberi salam kpd isterinya. Melihat seorang wanita yg cantik berada di dalam bilik itu, Abu Salleh segera beredar menuju ke tempat Syeikh Abdullah kerana menyangkakan ada wanita lain yg menceroboh masuk ke dalam kamar tidurnya. Syeikh Abdullah lantas tersenyum dan berkata:

“Wahai Abu Salleh, memang itulah puteriku, Ummu Khair Fatimah. Ku katakan dia lumpuh kerana dia tidak pernah menjejakkan kakinya ke tempat maksiat, buta kerana tidak pernah melihat perkara haram, tuli kerana tidak pernah mendengar perkara khurafat dan bisu kerana tidak pernah menuturkan sesuatu yg sia-sia.”

Bersyukurlah Abu Salleh atas anugerah yg tak terhingga, hikmah drp sifat sabar dan redha terhadap ujian Allah SWT ke atas dirinya. Hasil dari perkahwinan pasangan yg soleh ini lahirlah seorang wali Allah yg amat masyhur dari keturunan Rasulullah SWT, yg bernama Syeikh Abdul Kadir Jailani. Beliau amat dikenali dgn gelaran “Mahyuddin” bermaksud “Yang Menghidupkan Agama”.

Allahu a’lam bisshawab.

kredit to: Kisah Teladan & Co [FB]

l MEDICAL INFO l

Keadaan stress sebenarnya bukan sahaja tekanan yang dirasakan pada 'beratnya kepala menanggung',sebenarnya dalam badan kita yang 'tertekan' . Apa yang berlaku ketika stress??

Biasanya hypotension [rendah tekanan darah],hypoglycemia [rendah kandungan glucose dalam badan], hypothermia [rendah suhu badan] dan banyak lagi. Pada waktu ini, cortisol hormone akan take its action as anti-stress hormone. Ia akan meransang kita untuk makan sesuatu untuk cover balik kandungan glucose yang sudah habis digunakan oleh otak dan badan, mengepam darah untuk cover tekanan darah yang rendah tu...dan banyak lagi tindakan dalam badan bekerja dengan penuh taat tanpa henti demi memberi khidmat terbaik pada manusia,hamba Ilahi..so,tak salah la bile stress belaja,kita asyik makan je kan??hihihi

Tapi biasanya,musim2 exam ni,biasanya stress akan bercouple dengan cuak..bile cuak ni,sympathetic over reaction la...it will increase all reaction in the body. Sejuk 1 badan,terketar2,berdebar2,hilang selera makan dan macam2 gaya lagi la.

So,bile dua-dua ni bergandingan,habit kita akan terserlah. Kalau sebelum ni kita mmg jenis yg suka makan,time exam ni la kene stok banayak2 makanan dan kalau jenis tak suka makan,dapur tak berasap pun musim exam.

*tachycardia=berdebar..jantung mengepam dengan bersungguh-sungguh !

~wasalam~

No comments:

Post a Comment