Wednesday, December 1, 2010

getting married??

Assalamualaikum...

Alhamdulillah,,

Teringin 'mendengar' kalam org lain,allah izin 'membaca' hasil coretan orang lain pula bila asyik 'berjalan mencari'..alhamdulillah...

Tak nafikan,keinginan di kasihi dan disayangi itu fitrah.Sejak lahir lagi.

Tambah-tambah kalau kesunyian menyinggah. Teruskan membaca kalau ada terasa nak bina masjid yg indah dalam dan luarnya..

***********

Dengan nama Allah yang menciptakan manusia itu secara berpasang-pasangan.

Selawat dan doa dipanjatkan buat Muhammad bin Abdullah insan yang kita sedang pelajari dan amalkan hadis-hadisnya.

Bergelar sebagai pelajar tahun akhir ini, ada 1 soalan yang sering kali diterjah pada saya.

Bila nak kahwin?

Kalau ada yang lamar itu , kahwin je lah. Tak payah tunggu sampai habis belajar.

Bercakap untuk berkahwin memang mudah tapi adakah diri sudah benar-benar bersedia untuk menjalankan tanggungjawab.

Untuk syabab , bersediakah untuk menjaga amanah yang Allah berikan? Untuk akhwat , bersediakah untuk menyenangkan hati suami?

Memandangkan ramai sangat yang bertanya mengenai isu yang sentiasa panas zaman berzaman ini, dengan rendah hatinya ingin saya kongsikan sesuatu.

Isu perkahwinan sentiasa mendapat tempat dalam list cerita-cerita untuk dibualkan oleh para pelajar. Tidak terkecuali lelaki mahupun wanita.

Teringatkan saya reaksi teman-teman yang pelbagai apabila isu ini dibincangkan. Memang fitrah insan normal begitu saya kira, semoga semua tidak leka dan sentiasa berhati-hati agar tidak termasuk ke kawasan larangan yang tidak sepatutnya.

Pembinaan masjid yang utuh pastinya menjadi idaman semua. Sekadar sedikit muhasabah untuk kita semua sebelum berangan-angan lebih jauh ke hadapan. Salah satu tujuan perkahwinan adalah untuk melahirkan zuriat-zuriat yang soleh dan musleh juga. InsyaAllah! Memperbanyak umat nabi yang benar-benar bertaqwa dan melahirkan lebih ramai individu muslim yang menerima tarbiyah islami sejak kecil lagi.

Jika kalian menyingkap kisah isteri Imran yang disebut di dalam Al-Quran, itulah contoh isteri dan ibu yang terbaik dari Al-Quran. Semangat isteri Imran yang disebutkan didalam Al-Quran itu wajar dijadikan idola, panduan dan ikutan semua wanita akhir zaman.

Berdasarkan ayat 35-36 surah al-imran.

"(Ingatlah) ketika isteri Imran berkata "Ya tuhanku, sesungguhnya aku bernazar kepada-Mu, apa (janin) yang dalam kandunganku (kelak) menjadi hamba yang mengabdi kepadamu, maka terimalah nazar dariku. Sungguh engkaulah maha mendengar, maha mengetahui"

Maka ketika melahirkannya, dia berkata, "Ya tuhanku, aku telah melahirkan anak perempuan" Padahal Allah lebih tau apa yang dia lahirkan, dan laki-laki tidak sama dengan perempuan. "Dan aku memberinya nama Maryam, dan aku mohon perlindunganMu untuknya dan anak cucunya dari syaitan yang terkutuk"

Lihatlah bagaimana hebatnya isteri Imran, seorang wanita yang sangat suci sengaja diceritakan di dalam al-Quran telah bernazar kepada Allah untuk mengorbankan atau menginfaqkan anaknya yang masih dalam kandungannya di jalan Allah. Dia dengan tulus sucinya benar-benar menyerahkan masa hadapan anaknya supaya berjihad mengabdikan diri padaNya.

Secara fitrahnya, pastilah ibu yang telah bersusah payah mengandungkan anaknya ke hulu hilir selama 9 bulan mengharapkan anaknya kelak berbakti kepada dirinya sekurang-kurangnya.

Namun ibu Maryam ikhlas, beliau berniat melahirkan anak untuk dikorbankan sebagai seorang syahid di jalanNya. Benar-benar hebat dan suci, inilah semangat yang kita inginkan.

Dari isteri Imran lahirlah Maryam, antara wanita paling hebat dalam sejarah. Darinya pula lahirlah nabi Isa a.s, utusan Allah yang suci, seorang hamba yang mengabdikan diri kepada Allah semata2.

Kita mengharapkan anak yang soleh dan musleh hasil perkahwinan yang dibina. Persoalannya adakah kita sudah bersedia menjadi ibu seperti isteri Imran dan Maryam?

Wahai teman-teman [untuk diri sendiri khasnya] sekiranya kau mengimpikan anak seperti imam syafie... ibunya perlu hebat lagi

Dirimu perlulah dilengkapi dengan sekurangkurangnya 30 juzuk Al-Quran didada. Apatah lagi ilmu-ilmu agama dan ilmu-ilmu tajwid untuk diajarkan kepada anak-anak nanti. Ibadah malam yang terjaga sebagai bekalan kekuatan dan hati yang penuh kasih sayang serta sifat sanggup berkorban.

Macamana ingin berkahwin kalau membaca Al-Quran masih merangkak-rangkak lagi?

Macamana ingin berkahwin kalau tak sanggup berkorban lagi?

Macamana ingin berkahwin kalau masih kurang menjaga ibadah lagi?

Bimbang tak mampu melahirkan anak-anak umat nabi Muhammad yang terbaik. Bimbang tak mampu melahirkan anak-anak yang berjihad mengabdikan diri di jalanNya.

"Ya Allah, kurniakanlah kami anak dan keturunan yang soleh sebagai penyejuk mata"

Pra Perkahwinan

Buat teman-teman, anggaplah kehidupan harian kita bersama teman-teman serumah kini sebagai pra-perkahwinan, latihan sebelum benar-benar memikul tanggungjawab yang asli.

Latih diri untuk sentiasa bermanis muka dengan teman-teman walau sepenat mana kita.

Latih diri untuk menjaga rahsia dan cerita teman-teman dan cuba menyelesaikan masalah sesama sendiri.

Latih diri untuk sanggup berkorban, banyak bersabar dan tidak banyak berkira sesama teman-teman.

Dan latihlah diri dengan macam-macam lagi.

Untuk syabab, sekiranya kalian telah benar-benar mampu dan bersedia, bernikahlah. Pilihlah jodoh yang terbaik yang diberikan Allah untuk kalian. Terima seadanya. Utamakan diri kalian dalam soal memilih jodoh yang terbaik.

Untuk akhwat sekalian, dan sekiranya telah sampai masanya , kalian dilamar, dan telah dibukakan laluannya untuk kalian bernikah, silalah bernikah. Allah sentiasa bersamamu.

Semoga Allah memberi kekuatan kepada kita semua. Dan semoga teman-teman akan memperoleh teman untuk ke syurga yang terbaik untuk kalian.

"Dari Allah, Kepada Allah"

Thursday, November 4, 2010

H.O.P.E.

In The Name of Allah

Alhamdulillah.....

Tengah syok belaja psycho dalam kelas td,tetiba tengok ramai orang melayu lelaki berkot kat luar. “Adus! Pegawai kedutaan ke? Kantoi la..dah la tak ramai aini..gulp!...ready!”

Dr. Umaimah (penyelaran batch kitorg) masuk dulu.Then baru la ‘org2 melayu tu masuk’..

“aik,ramainya...tak pernah tengok pulak muka2 ni”

“Ni mak ayah student under Y2G la”

Tetiba Prof kitorang terkejut tengok perubahan airmuka kitorang.hihihi.

Baru saya tau yg persatuan ibubapa,IMTIYAZ, under yayasan wilayah persekutuan berpakat sesama dorang mai melawat anak2 kat Mesir. Ya Allah besarnya usaha dorang!

Tak terkata ape....walaupun mak ayah orang lain,tetap terasa juga...we’re in 1 FAMILY!

Dorang datang nak melawat dan pantau keadaan ‘anak-anak’ belajar kat sini. Nak tahu ape masalah kitorang kat sini.Speechless....otak melayang ke Malaysia...bibir mengukir senyuman lebar...bagaikan dihempap satu muatan semangat yg sgt banyak..alhamdulillah!

Masalah yg sempat kami kongsi adalah masalah dengan subjek agama cam tafsir,adab,balaghah dan al-quran.Semuanya diajar dalam bahasa arab fushah,kadang-kadang dalam bahasa pasar ‘ammiyah. Jadi,subjek ni jadi satu bebanan bagi pelajar yg tak ade basic bahasa arab. Kelas sejam/ 2 jam bg setiap subjek dirasakan seperti layang-layang putus berterbangan di udara.kesian kat dorang.So,kitorang mintak pihak universiti sediakan dokturah (lecturer) yg pandai cakap english.Sikit pun jadi la.

Pihak mak ayah yg hadir tu akan bincangkan hal ni.Hopefully,Allah permudahkan urusan ni. Plus,subjek2 ni dikira dlm markah utk naik tahun. Kesian la kat yg tak mampu nk kuasai subjek ni.Tambah2 kalau dorang ada keinginan nak dalami ilmu2 ni.

Setakat ni,apa yg kitorang mampu buat hanyalah jd translator tuk kawan2 yg tak faham.Tp ,tengok doctur la,ade yg bagi kita bercakap time lecture,ade yg suruh kita focus smpai buku pun tak leh buka...bukan ape sebenarnya,orang arab ni memang betul2 jaga adab menuntut ilmu sbb nak dapatkan keberkatan dalam menuntut ilmu tu.

Then,ade sorang wakil ibubapa,ayah kepada K.fatimah dan Adila (dorang adik bradik). Ayah dia bg short talk,tp amat bermakna bagi kami anak perantauan ni. Ringkas je....

[ jangan biarkan impian mereka terpadam dengan tangan2 kita sendiri ]

“Belajar bersungguh-sungguh ya. Lihatlah muka mak ayah kamu kat depan ni,kehadiran kami disini nak tengok anak-anak dan keadaan kat sini,sebab kami nak cuba berikan yg terbaik buat anak-anak. Harapan kami hanyalah nak tengok anak-anak jadi muslimah doktor. Janganlah kecewakan mak ayah ya!”

Merah mata ayah Adila....suara makin perlahan..sebak mungkin....

Manik-manik putih pun dah membasahi pipi Adila. Ya Allah !

Ni la antara kata-kata harapan seorang ayah.Dengan yakin saya katakan, harapan ni jua tersemat dalam hati mak ayah kita nun disana. Harapan mereka dilafazkan tanpa suara,tp dilontarkan melalui arus aura antara anak dan orang tua masing-masing.

Awak......harapan mak ayah besar!!!! Sanggup ke awak nak kecewakan mereka yg dah banyak bersusah payah utk awak??!!

[ inilah wajah-wajah yg tak pernah kenal erti penah lelah dalam usahakan yg terbaik buat anak2]

Satu tamparan hebat hari ini. Seriously,kalaulah mak ayah saya yg ada kat depan tu ,betul2 dalam kelas, benda ni akan jadi GREAT HISTORY dalam diari hidup saya.

Tahun lepas,alhamdulillah, Allah izin mak ayah saya singgah kat Ardul kinanah. Walaupun dorang transit selama 3 hari,tapi itulah saat yg paling berharga bagi saya. Setelah berbulan saya tidak mencium tangan dan pipi mereka di pagi hari sebelum keluar rumah,akhirnya dapat juga saya rasai nikmat tu.

Alhamdulillah,kebetulan pula masa tu dorang datang time saya dalam fatrah imtihan,final exam pulak tu. Free2 dapat semangat. Cumanya,rasa tak paus hati sebab tak dapat bagi layanan sepenuh nya sebab buku dan masa asyik jeles je dengan saya.pastu mood juga nak tumpang jeles. Hue3..psychological disorder! Hahaha...

Pesanan percuma buat ibubapa yg teringin nak fly ke tempat belajar anak2 mereka,pastikan anak-anak kalian tidak dalam fatrah imtihan (musim exam) utk dapatkan perkhidmatan terbaik dari mereka ya.harap maklum.Terima kasih!

Lepas mak ayah keluar dari kelas,doctor terus cakap.

“u all looks like babies”

Kenapa?? Apa tak nye,muka terus berubah ceria bile tengok muka mak ayah.Doc kata muka kitorang bagaikan anak yg mahukan belaian,pelukan dan kasih sayang...uwaaaa! kacau la doc ni...

Ya,itulah kami,manusia yg amat memerlukan kasih sayang utk membesar menjadi manusia yg optimis,positif dan hebat!! ~pandanglah manusia dengan penuh kasih sayang,,pasti bahagia~

sweet'heart'

Salam titan kasih buat hamba2 Allah sekalian!

Alhamdulillah , semalam hari akhir khatamkan buku thorax.huh,sebulan dah habis satu buku.Ingat tak nama2 tulang,jantung,paru-paru and so on??! Insyaallah...

Tetiba teringat kata2 Dr OB kat tuisyen, “when u want to say ‘heart’,u must stand up and said it proudly”..Tegelak bile teringat gurauan doc ni,siap dengan gaya dia yg bersungguh.

Urm ,kenapa ya doc cakap cmtu?? Klu ikut bdang perubatan,jantung ni adalah raja dalam diri. Jantung memang hebat. Kecil-kecil cili padi. Cuba genggam sebelah tangan. Besar ke kecik? Hah! Itulah saiz jantung kita. [lebih kurang la]..Boleh ke yg kecil jd hebat?

Jantung ni hebat sebab ia diamanahkan utk mengepam darah ke seluruh badan. Bukan senang tu,ruangan yg kecil dalam jantung perlu bekerja keras utk pam darah yg banyak ke seluruh badan yg besar kapasitinya. Subhanallah! Bayangkan kalau jantung tak ikut arahan Allah, atau buat remeh temeh dengan tugas dari Allah ni? Sah-sah badan kita lemah sebab tak dapat bekalan oxygen yg cukup kan.

Hah ,satu lagi,jantung ni dililit oleh saraf terpenting dalam badan kita. Saraf ape ye?? Right and left phrenic nerve*-inilah saraf yg diberi tugas utk kawal pergerakan diaphgram* dalam badan kita ni. Diaphgram ni terletak di bawah jantung dan organ yg terpenting dalam pernafasan. Ia lah salah satu pemegang amanah yg utk mengatur keluar masuk udara dalam paru-paru kita ni pd setiap saat kita bernafas.

Hebatnya Allah,dengan adanya heart * dan phrenic nerve* ni,kita dapat bernafas dan hidup dengan penuh nikmat keselesaan.Alhamdulillah...

Perasan tak saiz kedua2 organ ni? Jantung sebesar genggaman tangan,saraf pulas sehalus tali kasut...tapi mampu bawa tugas dengan disiplin dan teratur semata2 utk stabilkan sistem dalam badan kita yg complex ni. Sama seperti kita,kadang2 kita terasa rendah diri sangat2. Bodohnya aku dalam kalangan org2 pandai. Sikitnya ilmu aku dibandingkn orang2 berilmu.

Ya! mmg benar,kita kena merendah diri,Allah suka sikap ni TAPI janganlah dengan kerendahan diri kita tu sampai tahap menenggelamkan semangat diri. Bila semangat diri jatuh,kita akan sentiasa jatuh sebelum kita CUBA utk bangun.

Jadilah kita seperti jantung yg kecil itu..bekerja keras 24 jam tanpa berhenti semata utk mengekalkan status ‘hebat’.Hebatnya bukan utk di gahkan,tetapi utk manfaat kepada tuan punya badan itu. Tidak pernah cuba utk berhenti,malah akan bertungkus lumus dengan lagi kuat bila badan memerlukan darah. See! Jantung pun Allah didik supaya tidak berputus asa,inikan kita manusia yg berakal! [wlau mcmana pun ,ia akan berhenti dengan kehadiran malaikat maut]

Jantung pam darah ke seleuruh badan..mean? kehadiran organ sekecilnya itu,mampu bagi manfaat kepada komuniti 1 badan.Subhanallah! husnul amthal (contoh yg baik)..kita,manusia yg diciptakan sebagai khalifah dimuka bumi ni,contohilah ia. Walau kat mana Allah campak kita,jadilah kita sebagai PENGUBAH keadaan ke arah kebaikan,dan bukan sebagai PENGIKUT arus situasi itu. Insyallah,kita mampu!

Jadilah kita seperti phrenic nerve,walau dirinya halus memanjang ,mampu mengawal organ besar (diaphgram) semata2 utk memberi peluang manusia menghirup udara dlm meneruskan kehidupan. Phrenic nerve taat dengan arahan Allah,kenapa kita tidak? Besar atau kecil bukan ukurannya. Sehebat mana pun orang itu pada pandangan kita, mereka juga kerdil di sisi Allah. Jadi,tiada alasan utk kita kata ‘aku tak mampu nak jadi sebaik / sepandai/sehebat orang itu’...awak dan si dia ,sama2 manusia..betul?




Semakin hari,semakin betambah butir2 tasbih cinta saya dengan medic ni. Sayang saya pada tunang sy makin bertambah nampaknya! Buku-buku,kalianlah tunangan saya yg terchenta!!

Note 1: makin banyak ilmu yg kita explore,makin banyak benda yg kita tak tahu sebenarnya.

Note 2 : tak kira apa bidang ilmu sekalipun yg kita dalami ,kaitkanlah ilmu itu dengan kehidupan kita. Kerna hakikat semua ilmu itu adalah nuur (cahaya ) dan dari Sang Maha Mengetahui.

Note 3 : bagi perkataan bertanda * sila rujuk dalam gambar ya,utk kenal structure hebat ni ^^,V

FASTABIQUL KHAIRAAT !

Thursday, October 28, 2010

jambatan hati

sungguh,
JAUH adalah sifu pada
erti RINDU

walau jauh
beribu batu
antara dua benua
perasaan berdaya meniti

meniti di atas jambatan
yang dikonkrit kukuh
antara 2 hati

ya!
2 hati yang telah terikat kemas
dengan tali-tali kasih sayang
dan butir-butir cinta

tidak hairanlah
jika perasaan itu berulang alik
di atas jambatan hati
mengetuk pintu hati
sini..dan..sana

notakaki 1: Allah...sungguh hebat Kau! penangan rindu,ujian berat buat ku yg masih lemah dlm pngurusan emosi...sungguh! inilah indahnya didikan dari Mu ya Rabb...^__^

notakaki 2: syukran kathira buat mak ,ayah n keluarga nan jauh disana kerna sudi mngetuk hati disini n melafazkan kata rindu tanpa suara....hanya Allah yg tahu hati hamba disini...walau 2 benua memisahkan kita,kesedihan,kegembiraan,kerinduan kalian turutku rasai...perkhabaran dari kalian amatlah dinantikan agar diriku lega dan aman

notakaki 3: alhamdulillah 'ala kullihal kerna Allah sudi bina rabithah hati antara diri ini dengan sahabat2 yg dsayangi Allah....walau jauh,kerinduan orang disana turut dirasai orang disini...

~SALAM KERINDUAN BUAT YG MERINDUI~

Thursday, October 14, 2010

Alhamdulillah wa syukurillah...

Alhamdulillah,
baru 2 minggu sampai mesir,
dan baru 2 minggu masuk kelas,
macam2 mainan kehidupan Allah aturkan,

Dimulakan dengan sampai kat sini dengan ketengan,
sampai2 ,tumpang duduk umah Bie,
esoknya terus gi jumpa syimsa [broker rumah] yg tahun lepas tu,
beribu tapak kami menapak,
keletihan perjalanan semalam dari tanah air pun beluum habis lagi,
tapi seronok berjalan kat sini,berbeza dengan berjalan kaki kat masia =)

fiih mushkilah...= ada masalah
hah? kan kitorang dah bayar tahu lepas!
burn gitu je duit yg kitorang bayar kat syimsa tu..
hajat nak jimat duit dari bayar sewa 2 bulan tanpa duduk kat rumah,,rugi pulak jadinya bila kene 'tipu' dengan syimsa tu...ya allah!
[biarlah~itu urusan antara dia dengan Allah]

seminggu kami menumpang rumah orang,
bagaikan nomad,berpindah randah,
barang2 masih berbungkus dalam kotak...serabut tengok!
seminggu masuk kelas,macam tak masuk kelas pun,
bukan senang nak panaskan engine lepas 3 bulan cuti,
dah la tertinggal 10 hari kelas,
nak kejar yg tertinggal lagi,nak catch up yg baru belajar pulak,
mood nak belajar sedikit pun tak terliur nak singgah,
ya Allah,kau betul2 nak ajar aku utk handle problem datang bertubi.
BUT,yg penting, Allah hadiahkan KETENANGAN yg mampu menenggelamkan perasaan berat hati tika itu,,,alhamdulillah,,~senyum..senyum aja~

teruskan langkah,
redah semua bawab [penjaga bangunan] kat setiap imarah [bangunan umah flat],
redah je cakap bahasa arab,
alhamdulillah,tak sangka Allah bagi kekuatan dan keberanian utk 'meredah',
pengalaman...macam2 respons dan gaya...
tak kurang juga kami minta bantuan dari Ustaz2..tak kira yg kenal atau tak kenal..
our target : nak dapatkan umah secepat mungkin!

sekarang ni memang tengah berebut rumah,
utk pelajar2 yg baru sampai dan pelajar pengajian Islam [dorang semua belajar kat main campus di Kaherah]
harga rumah pun dah makin mahal..harga standard LE 1500=RM750

Akhirnya,penantian kami berakhir,
dapat rumah tingkat 5,atas sekali,,mafrushah [fully furnish],,
alhamdulillah ...alhamdulillah...
bile semua hal rumah dah settle....barang2 pun dah kemas...kepala pun dah ringan cikit..
masuk minggu ke-2,Allah da buka pintu hati utk 'menerima' pelajaran...
alhamdulillah...yippi!!

pesanan utk junior sekalian,

~tahun depan,sebaik2 nya, jangan lah balik mesir lewat. Jangan sampai miss kelas walau sehari, Sekali miss,blurr tahap max la adik ! tambah2 kalau korg ada masalah rumah.
~kalau ada niat nak pindah rumah, settlekan before balik Malaysia ya! bayarla sewa 3 bulan [sepanjang cuti] walaupun korang tak duduk rumah tu.

~kelas biasa nya start 2 minggu selepas raya. So,kalau boleh,balik la seminggu awal sebelum kelas start sebab boleh la korang panaskan engine sebelum mulakan tahun baru. Bukan senang nak faham balik 'sleng' english dorang,nak biasakan dgn dunia study balik selepas terlalu lama rilex....

Syukran ya Allah,Kau bagi kami ibrah yg besar!

nice journey

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah...alhamdulillah...alhamdulillah

Perjalanan dari Malaysia ke mesir yg penuh warna –warni,sungguh menarik susunan Allah. Melangkah turun dari rumah dengan ‘tak de perasaan’. Terasa cam hari2 biasa. Sampai je kat epot Pengkalan Chepa, tekezut dengan saudara mara yg dah lama sampai kat sana. Kak Asmaa’ and her mom.Tak bagitau pun. Terharu. =’(...syukran kathiraa..

Sampai je kat KLIA,terjumpa dengan ex-student maahad,ya Allah, 1 lagi kezutan. Sanggup dorang redah malam2 semata2 nak hantar Asiah Rosedi,alang2 tu ,hantar kitorang sekali la..Time nak check-in,hanya Allah je yang tahu perasaan kitorang. Dalam tiket tulis limit luggage 20kg,tp bila kitorang call,dorang cakap utk student 30kg. Kitorang sedap hati la sebelum tu. Sekali semua orang excess luggage. Hanya 25kg je boleh. Ya Allah,kesian kat kawan2 lain yg parents tak hantar sekali ke KLIA,gelabah duk fikir nk bayar extra 1 kg=RM93.Mane nak cari duit last minit ni.

Alhamdulillah mak ayah saya hantar kat KLIA. Dorang la jadi orang tua kpd kawan2 len especially Asiah Rosedi. ..hand carry pom dorang timbang juga.Tahun ni KLIA check-in by individually...tak leh by group.Strict.Dah puas kitorang pujuk kata kitorang ni student,mestilah banyak barang. In vain. Dorang kata,kalau nak dapat had lebih utk pelajar,kene beli tiket direct dengan syarikat airways tu.Kalau melalui agensi,memang tak dijual tiket khas utk pelajar.Urm,tahun depan rasa cam nak beralih ke Egypt Air la. Tiket biasa pun dapat luggage 40kg dan tak transit kat mana2.[kalau terasa nak balik la..he3]

Saat utk masuk ke departure room makin hampir.Sekali lagi saya cuba utk hayati perasaan sendiri,sungguh ,terasa macam nak pergi jalan2 dalam negeri je.Biasa je.Lain dengan tahun lepas.Alhamdulillah,dah makin ada kekuatan utk berpisah jauh dengan keluarga.

“Awak nak gi sana, gi tuntut ilmu.Kalau meninggal pun,dikira mati syahid.Buat apa nak sedih-sedih”

Mungkin ni lah salah satu kata2 azimat penguat diri dari mak tersayang.Mak kuat,anaknya pun kuat. Ayah macam biasa,tak habis2 dengan kesempoian dia.Apa2 perasaan memang tak tunjuk depan-depan.Tak mengapa.

Dalam kapal terbang,masing2 dengan hal masing2. Yang dah ‘berdrama’ dekat airport td,sah2 letih sgt2. Apa tak nya,kering lacrimal gland dibuatnya.Habis air takungan tuh.Kui3.Ada yang tak bleh tido,layan movie..[padahal dah pukul 3pg dah]

Tetiba teringat zaman doulu-doulu,masa 1st time fly to egypt a.k.a 1st time berpisah dengan family. Hanya kata2 ni menggambarkan keadaan saya masa tu;

“Aku dah tak ada sapa2 dah sekarang,mak ayah jauh,adik beradik dan sahabat2 pun jauh,hanya Allah segala2nya”

Lepas Allah bagi sesuatu,barulah kita nak sedar kan. Saat tu la saya mula belajar erti ‘tawakal’ yang selama ni hanya meniti di bibir.Indahnya berserah pada Nya setiap saat. ^^,

Transit kat Doha 8 jam. Masih lagi mempersoalkan ‘apa perasaan aku?’..Tiada jawapan. Kawan2 yg lain dah mula merindui malaysia.Tapi saya??~~

Pukul 1 petang dari Doha kami bertolak ke Mesir.Alhamdulillah,semua hand carry boleh masuk cargo.Lega. ..

“Selamat Hari Raya!” ,terkejut saya dengan teguran seorang pramugara ni. “melayu ke?”....”a’ah,melayu la”...unexpected. Muka cam omputih.Ada orang melayu,senang la kitorang nk mintak apa2 service.Time semua pramugara duk hidang makanan,tetiba terfikir,macammana dengan pramugara melayu Islam td bekerja?sanggup ke dia pegang botol arak tuk hidangkan pada penumpang? Bukan ke termasuk dalam 10 golongan yg hukumnya haram dalam bab arak? Hopefully, Allah beri hidayah padanya.

Dari kejauhan,padang pasir kelihatan. Oh Mesir! Ya allah,bagaikan sesuatu ter’zuup’ dalam diri. Kegembiraan melangkau tahap maximum pabila kaki melangkah keluar dari kapal terbang Qatar... Ini rupanya yg Allah nak bagi.Alhamdulillah.

Aroma Mesir yg cukup mengetuk pintu hati utk ‘berperasaan’.Gembira. Rindu sgt dengan bumi Anbiaa’ ni.Senyuman yg terukir tak dapat dikawal lagi.Hanya Dia yg tahu.

Tengok disekeliling.Macam2 ragam kawan2 ni.Ada yg kata “keserabutan sudah bermula”,,”tak nak tengok Mesir”...”nak balik malaysia”....”kene jadi mood org arab la ni”.....

Ada juga yang kata...”awak ni pelik la Asiah!”....hihhihihii....

Urm,bila fikirkan cabaran2 duk di negara arab,deal dengan rakyatnya,memang menyerabutkan.Tapi bila fikirkan ‘aku dah pijak bumi barakah & Allah bg peluang besar utk aku menuju jalanNya’,,hati memang tenang.

Emosi kawan2 lain sedikit pun tak menggangu kegumbiraan saya. Terus melangkah dengan penuh harapan.Mungkin mereka pun begitu. Apa yg kita niatkan itulah yg akan membawa diri menuju padanya.

Selamat datang tahun 2! Selamat penuhi impian yg tak tercapai ! Selamat bersedia utk hadapi pelangi kehidupan yang akan datang Asiah!

~Allah is always be with u~

Monday, September 27, 2010

Reply open letter

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

P/s 1: Entry ni khas utk balas 'open letter' dari Asmaa Syakirah Sazali a.k.a Kak Ma',bekas pelajar MMP KB & KTD , sekarang bekerja di KTD..dah die wat letter openly,reply pun openly lah!...sempoi orangnya...sy suka!=)

p/s 2: Kalau ada sesapa yg terasa macam entry ni utk dia juga,terimalah seadanya.Ambillah ibrah n pedoman dri entry ni ^^,..entry ni gabungn dgn cikit citer balik cuti musim panas...

p/s 3: Sesiapa yg terasa nausea bila baca entry ni,harap maklum,inilah hakikat ukhuwah sesama akhawat! weee~

[maaf k.ma'...lambat reply dis letter]

Assalamualaikum K.ma'!! =D
terkedu jap baca open letter tu
terharu..tergamam..tak sangka...ter..ter...
macam2 perasaan ada
syukran kathira akak!!

Insyallah,
segala perancangan Allah itu adalah yg terbaik utk kita,hambaNya....
Syukran akak!!!
Teharu Asiah tgok muka akak kt epot semalam....cumil bsama kacamata itooo!

Apa2 pun,
saya gumbira Allah izin saya balik tahun ni
rupa-rupanya banyak benda yg saya tertinggal
sebelum fly ke mesir tahun lepas
[makanan & pakaian jer banyak..huk3]

tak dapat nak nafikan,
mmg banyak barang sy bawa blik dari sana
tapi memang tak ada 'sesuatu' yg sy bawa balik
[sebab tu rancang xmo balik =( ]

misi kepulangan saya kali ni
betoi2 nak 'ambil sesuatu' tu
yg sy terlepas pandang tahun lepas
saya tau,mmg saya 'tak bawa sesuatu ' tu
maaf kalu kehadiran sy tak memberi apa2 makna
dan tak dapat memnuhi expectation korg

alhamdulillah...alhamdulillah...
sepanjang 2 bulan 2 minggu duk kat masia
Banyak allah bg 'sesuatu' tu pada saya
melalui pelbagai cara n pristiwa

bermula dengan saya wat attachment @ elective kat HUSM,
masuk real world,
feel like a real doc!
dapat jumpa mcm2 gelagat manusia...besh3!

next,
join Perubatan summer camp,
da lama xjoin program...sgt gumbira...
maaf k.ma..asiah xsempat nk citer habis...=D

next,
duk rumah sorang2 kesunyian,
walau sunyi,allah hadiahkan sahabat2 penguat semngat...
thanx alot to all
banyak benda asiah blaja especially~carilah kegumbiraan dicelah kesedihan,kalau kita hepi,tenggelamlah yg sedih itu !

then,
ikut mak wat keje2 ziarah armalah,
berpuasa dengan family,
gelak ketawa bersama..

then,
ifthor Jamie AMAL...
buka puasa ramai2 bersama bekas2 pelajar 3 buah skolah Maahad..
hanya Sang Penyayang yg tahu perasaan saya waktu tu,
kejauhan mengajar saya erti kerinduan...
rindu pada pelajar,gerak kerja n bi'ah Maahad sgt3 !
[ jangan jeles k.ma yer!]

yg paling besh!
jumpa kawan2 baru
thanx alot K.ma',kenaikan asiah dengan Rabia yg happening, Kak Hasniah yg penuh misteri, Kak Asma humaira', kak Fatin n ramai lagi kawan2 KTD akak....[tp xsempat jumpa k.suhaina]
sampai asiah terasa cm dah jdi sebahagian dri fmly KTD..[boleh ke?]
walau dpt bersua sebentar,
tp,
kata2...gerak geri kalian,
memberi 1001 ibrah dan pedoman buat Asiah,
secara sedar atau tak,korang menjadi sumber inspirasi saya
tuk bagun semula .... syukran!

dapat jumpa geng UBKK pom
satu rahmat besar dari Allah
walau tak sempat nak berkongsi cerita suka duka
tp tenang melihat wajah K.yang,k.qilah,dayah dan mawar
cukup membakar semangat diri
bagai makan biskut tiger yg banyak! =P

n banyak lagi la...
cuti kali ni..cuti yg paling banyak masa
dan peluang Allah bg utk membuka minda
berfikir apa yg tersirat disebalik kejadian,
berfikir tentang kelakuan manusia,
dan macam2 lagi....



segalanya hadiah darinya utk 'bekalan' diri saya
[maaf sbb jarang berkongsi 'bekalan' tu]

urm..banyak cerita la pulak ek

hah!
k.ma! aassif jiddan~
kalu dulu,duk mesir,jarang2 kol..
tak per la kan?
balik msia pom sama...jarang layan handphone tu
huk3..tabiat dari sana susah nk buang
maaf ya!
papepun,'telefon asli' kita sentiasa 'connecting' kan....
berdering di kala windu,teringat,telintas n so on...

1 more thing!
pasai 'hutang' tu
assif aidhon..Allah tak izin utk saya langsaikan
terkilan gak..
tp tak pa...jauh dimata dekat di hati
'hutang' ni tak halang ikatan kita kan?
tak menjarakkan kita kan?
[p/s: bkn hutang duit ek!]

kehadiran akak bnyak membuka mata saya
banyak yg saya kene blajar balik n belaja lagi
tuk cari asiah yg dulu n mnjadi asiah yg lg baik..
[baik la sgt]
syukran kathira atas sume nasihat2,teguran2 akak...
~apa guna kita besahabat kalau tak sudi tuk saling menegur,memberi n menerima ~

semngt akak kadang2 tu bejangkit kat saya,
saya curi dalam diam 'charger' semngat tu..=)
Seriously,saya betoi2 dahagakan 'semangat'

teruskan perjuangan akak
bersyukur akak dipilih olehNya tuk bina
bi'ah taman islamiah kat KTD [hopefully,kat mana2 akak berada]
respect toing..toing dengan semngat akak yg tak mudah tuk ditangkis

akak!
akak tak keseorangan,
ramai orang kat keliling yg sayangkan akak,
yang bagi support kat akak,
semua nya 'tools' yg allah bg tuk memudahkan
keje2 dakwah akak

maaf,surat ni dikarang time mood: tak de perasaan
tau kan??
so so sorry!!

syukran 'ala kulli hal
aasif jiddan aidhon 'ala kullu shaaiik
uhibbuki fillah abdan abada!!

~orang yg membawa tasawuf dalam dirinya,seperti kapas putih yang melayang dibawa angin~

Doha,
11.43am
29 Sept 2010.

Sunday, September 26, 2010

In The name of Allah 'Azza wa Jalla

masih belum terlambat...
ku ukir lafaz Salam Aidilfitri buat semua umat Islam walau dimana berada...
Salam perantauan buat kalian di negara orang nun jauh dari tanah air....
Kususun sepuluh jari,pohon ampun & kemaafan atas segala kekilafan diri ini,
hamba Allah abadan abada.....
***
"Allahu akbar...allahu akbar...allahu akbar........." takbir bergema...

"Tahun lepas, mak langsung tak boleh dengar takbir dan lagu raya. Senang sangat meleleh", mak bersuara.

Ku jawab dengar senyuman penuh sebak.

Hati berbisik," kak yah pun sama mak, hanya Allah yg tahu"

***

Alhamdulillah.Keriuhan di pagi Syawal dapat kurasai kembali.Lain dari 2 tahun lepas. Kegembiraan terserlah di wajah ahli keluarga ku.Syukran ya ilahi !

Seusai solat hari raya, kami sama2 beraya di rumah sanak saudara belah ayah yang tinggal bhampiran dengan masjid. Rindu bersua penawarnya. Hati melonjak keriangan dapat bertemu sepupu sepapat dan sedara mara yg jauh. Setahun sekali aja ni!. Masing2 sudah berubah. Ke arah kebaikan.insyallah! Subhanallah! Besar juga keluargaku ya!

Tahun ni kkitorg tak masak pape. Semuanya masak kat kedai aja. Ayah takut kenangan 2008 kembali..hue3...

Rumahku,buat open house ke,tak buat open house ke,,sama aja. Hamba Allah datang beraya tak putus2.Dari pagi hingga malam.Pukul 12mlm baru boleh tutup pintu...=)...Sahabat handai,sahabat lama,sepupu sepapat,jiran tetangga....semuanya dapat bersua muka.

Ya Allah,besarnya rahmatMu!! Dikerah seluruh keringat melayan mereka dengan penuh kelapangan.Syukran kathira sudi bertandang di pondok kami ! Tetamu pembawa rahmat.

3 hari berturut-turut rumahku ala-ala open house. Yang 'check in & check out' pun tak putus2.Alhamdulillah,ada hikmah buat banyak bilik kat rumah ni. Atuk dan nenek sudah tiada [kedua2 belah mak dan ayah],rumah kami lah tempat sanak saudara berkumpul...^^,...meriah!!

Sungguh! Kemeriahan sebegini tak kurasa di negara orang.Tahun lepas,alunan takbir dialun bersama2 sahabat seperjuangan. Linangan air mata tersirat kata hati. Kegembiraan tetap terselit disebaliknya dalam menyambut hari kemenangan umat Islam.


Lain tempat,lain cara.hue3...Beraya di negara padang pasir ni lain sedikit.kalau biasanya beraya dengan saudara mara,tahun lepas aku beraya dengan sahabat2 & keluarga2 baru..walau baru berkenalan,kami tetap mesra.Di rantauan,semua orang Malaysia di rasakan saudara.[mmg la,org islam itu kan bersaudara!]...

Kalau di Malaysia,lepas solat pergi ziarah saudara mara, di Mesir aku dan sahabat2 round 1 malaysia. Tak percaya?? Hari ni pergi rumah nergeri Kedah,Perlis dan Perak.Esok pula rumah Terengganu, Wilayah dan Melaka.Lusa pula...............Seminggu jimat duit makan!! he3... Seronok!!

Orang arab macamna?? dorang lepas habis solat,samada terus duk dalam rumah atau pergi zoo atau gi 'ziarah" di zoo atau kuar bersiar2...Lain sakan dengan adat beraya kita orang Melayu!

Paling seronok,kami sama2 rancang buat open house..hik3...masak sama2,hias rumah sama2,sediakan bahan sama2, pakat2 tunjuk skill memasak masing2,....riuh rendah la!! makin utuh ikatan kami...Ibu ayah di kejauhan,sahabat2 la keluarga kami..best jugak yer duk di perantauan! he9.


Raya tahun ni pula, Allah izin bergembira bersama sahabat2 jugak. Sahabat2 lama. ya Allah,walau jauh di mata,kami dekat di hati. Rindu yg tak dapat diungkapkan dengan kata2.Hanya rabithah hati sesama kami yg memahaminya..Bahagia melihat raut wajah mereka.Walau tak sempat berkongsi suka duka sepanjang perpisahan,namun saat pertemuan cukup menenangkan jiwa yg resah & dpt menaikkan semangat diri. Anugerah kemanisan ukhuwah lillahita'ala!

Kalau dulu,tahun 2008 kami beraya dihospital,tahun ini pondok tmpat berteduh kami tempat sambutan aidilfitri...alhamdulillah..

Kalau dulu,tahun 2008 & 2009, kami beraya tidak cukup ahli keluarga...tahun ini cukup korumnya...alhamdulillah...

kalau dulu,sempat kami keluar ziarah ke rumah sanak saudara,tahun ni ramai yg menziarahi kami...alhamdulillah

***

Walau macamna keadaan pun kita menyamput hari kemenangan
Sujud syukur padaNya kita dahulukan
Kerna masih beri peluang merasai kemanisan Syawal,setahun sekali
Ramadhan meninggalkan kita
Hanya Dia Yang Maha Mengetahui
Samada kita masih berpeluang atau tidak utk Ramadhan & Syawal akan datang

Kalau kita handle situasi itu dengan gembira
maka lenyaplah segala dukacita
soal hati,hanya Pemiliknya yg tahu...

SALAM LEBARAN 1431H!!